Стенд за снемане на размер

След като преди почти пет години се сдобихме с инструменти за настройка на седалки и парчета, сега допълваме със стенд за снемане на размери и специализиран софтуер, чрез който с висока точност се определят оптималните индивидуални настройки на планински и шосейни велосипеди.

Peugeot PH12

Поредният умопомрачителен ретро проект. Този Peugeot PH12 е произведен през далечната 1983 като юбилеен модел по повод 100-годишнината на Peugeot. В началото на 80-те са били луди по аеро формите и по този повод тръбите са плоски, а жилата и броните са прибрани в тях, както и командите са качени над долната тръба, а не са встрани. Всички части са фенски – Simplex, Stronglight и Mavic.

Преди:
001

002

След:
DSCN2876

DSCN2880

DSCN2881

DSCN2887

DSCN2891

DSCN2885

DSCN2899

DSCN2892

DSCN2886

DSCN2883

DSCN2895

Колелетата поумняват

В последните 20-ина години, за добро или лошо, в автомобилите беше изсипано умопомрачително количество електроника — за облекчение на едни и раздразнение на други. Ето че това е на път да се случи и при доста по-семплите във всяко отношение велосипеди.

Всъщност идеята на пръв поглед никак не е лоша. Всеки който кара “меко” колело знае колко тегаво е да се настройва окачването ръчно в реално време — освен че е неудобно, може да бъде и опасно. Системата показана горе следи динамично какво се случва и настройва шока за части от секундата. Акселерометри и датчик за каданс подават данни към компютъра, който решава какви настройки да избере. Системата разбира кога се педалира активно и реагира на това като заключва шока или оставя малък ход, в зависимост от терена. Разбира се, грижата батерията да е винаги заредена може да дойде в повече на много low-tech настроени карачи 🙂

Пълната статия в bikeradar.com

Инструменти за настройка на седалка и парчета

Вече можем да се похвалим с профи инструменти за фина настройка на седалка и парчета. Неточностите от порядъка на милиметри, типични при измерване с рулетка, се елиминират напълно:

Измерване на височена на седалката Фиксиране към центъра на оста на средното движение Регулиране на седалката в хоризонтала

Ъгълът и позицията на парчетата се регулира точно и симетрично. Работи със шосейни и SPD парчета.

Уред за регулиране на парчета

Новата група Sram X-7

Новата X-7 ще бъде 2X10-скоростна, като високия клас XX.
Задният дерейльор с карбоново рамо ще тежи 239 грама .

Курбелите са с две плочи в съотношетие 1:1,5, достъпни във варианти 42-28 и 39-26 и дължини 170/175мм. Теглото за 175мм е 871 гр заедно със средното движение XR GXP.

А задната главина поразително прилича на, хм, нещо познато 🙂

Стития в bikeradar.com