Гари Фишер: Планинското колоездене се завръща

Гари Фишер, снимка ©: Sterling Lorence

Гари Фишер е един от пионерите в планинското колоездене и основател на едноименната марка велосипеди. През годините е бил свидетел на много повратни моменти в развитието на спорта, като прехода от твърди към меки вилки и рамки, от педали с каишки до модерните автомати.

Както всеки спорт, популярността на планинското колоездене може да се покачва и спада, но Фишер е убеден че в момента изживяваме нов планински ренесанс.

Продажбите на планински велосипеди са се удвоили за последната година. Това е просто невероятно. Може би сме свидетели на повторното откриване на спорта. Преди време да бъдеш екипиран крос-кънтри колоездач беше най-непопулярното занимание сред тинейджърите. Явно планинското колоездене трябваше да стигне до дъното за да се превърне отново в предпочитан спорт. Вече сме го преживявали веднъж.

Мисля че планинското колоездене е в процес на съзряване. Различните му разновидности вече са добре развити. Докато в началото се започна като типично атлетичен спорт, новите стилове се развиват предимно като техничност, под формата на Freeride/DJ и други. Днес и двете основни течения имат свой живот.

Велосипедът е най-сполучливото изобретение, което може да излекува болежките на модерното общество. За щастие все повече млади хора приемат велосипеда като решение за здравословен живот. Прекарах години в пътуване и изучаване на това отношение, и се връщах вкъщи зареден и готов да изпробвам нещо ново. Всеки който кара колело е мой приятел.

Винаги има водачи и последователи. Сега например китайците смятат велосипеда за отживелица – това вероятно е защото ни следват от разстояние, и може би, или поне така ни се струва, не следват правилните хора.

В моите пътувания съм попадал на хора с различни идеали, но най-впечетляващата разлика е тази между хората живеещи на бързи обороти, от този тип които натискат газта до дупка и си казват – заслужил съм го и ще го изживея докрай; и тези които казват – чакай малко, нека се погрижим за този свят и да оставим нещо прилично на децата си.

Фишер е оптимистичен:

Интересен е фактът че китайски ездачи са се прицелили в олимпийските медали. Ами ако някой от тях спечели злато (Пекин, Август 2008)? Това може да доведе до бум в планинското колоездене в Китай, и дефицит от световен мащаб!

Само времето ще покаже доколко оптимизмът на Гари Фишер е оправдан.

Адаптиран превод от cyclingnews.com