Как да изберем удобна седалка?

С настъпването на топлите месеци все повече колоездачи откриват с изненада колко неудобна всъщност е седалката на велосипеда. Зад това неприятно откритие обикновено се крие просто отвикване и липса на достатъчно активност през зимата.

Как да изберем правилната седалка?
Едва ли има еднозначен отговор на този въпрос. Най-общо, видът на седалката зависи от постановката на тялото при колоездене. При градските велосипеди обекновено стойката е изправена (1), при по-дълги преходи е подходяща полу-изправена стойка (2), а при спортно каране тялото е приведено напред (3). Колкото по-изправена е стойката, толкова по-голяма част от тежестта на тялото пада върху седалката, което изисква повече площ и респективно по-голяма седалка. При спортното колоездене, по-голяма част от тежестта се поема от краката; тук подходящи са по-тесните спортни седалки.

Колко широка трябва да е седалката?
Достатъчно широка за да осигури добра опора на седалищните кости, и достатъчно тясна за свободно движение на краката при педалиране. Правилната широчина и профил са силно индивидуални, затова е трудно да получите конкретни препоръки при избора на седалка. До голяма степен ширината зависи от позицията на тялото – колкото по-изправена позиция имате, толкова по-голяма част от тежестта се поема от седалката — респективно сеалката трябва да е по-широка. Първоначалният избор можете да направите според вашия стил на каране, като предвидите известен период за привикване: около две седмици (или 150-200 км пробег) обикновено са достатъчни за да определите дали седалката е за вас.

Трябва ли седалката да е мека?
Меките седалки на пръв поглед изглеждат удобни, и наистина са комфортни при къси градски разстояния. Недостатъкът им се проявява при по-дълги преходи, поради притискането на меките тъкани между седалищните кости. При по-твърдите седалки това се избягва, но с цената на по-дълъг период на привикване.

Актуални предложения в е-магазина: