Колоездене през зимата

Много колоездачи дават на велосипеда си заслужена почивка през зимата, защото просто смятат че през този сезон колело не се кара. Това не е особено основателно – всъщност само температури под нулата не са препоръчителни. Спортът през зимата закалява и предпазва от заболявания, а също и намалява последващата пролетна умора. Ето и няколко практически съвета за почитателите на крос-кънтри:

Велосипедът не изисква специална подготовка за зимата. Добре е гумите да са нови и с по-рядък грайфер. Ако карате по сняг който не е добре утъпкан, добре е да намалите налягането в гумите с 10-15% за по-голяма контактна площ.

Спирачките
V-brake спирачките имат силно занижена спирачна сила през зимата. Ако сте екипирани с такива, добре е да избягвате по-стръмни или продължителни спускания. Дисковите не би трябвало да ви създават грижи.
Освен спирачките, при възможност можете да използвате и неутъпкан сняг за убиване на скоростта.

Хранене и хидратиране
През студените месеци енергоразхода на организма е завишен и е добре да се подсигурим с достатъчно храна. Освен традиционните протеинови барчета и локумени вафли е удачно и използването на течна храна. Независимо, че е студено и не изпитваме жажда,така както през летните месеци не бива да збравяме да консумираме достатъчно течности (вода, изотонични напитки, течна храна).


Облекло
Важно е да не прекалявате с топлите дрехи. Крос-кънтрито е физически натоварващ спорт при който тялото отделя много енергия и топлина. Избягвайте топли дрехи като дебели пуловери – това може да доведе до неприятно прегряване. Препоръчително е да използвате специализирана екипировка. Връхната дреха трябва да е устойчива на вятър и влага, но не дебело ватирана. Специалните якета за колоездене вършат чудесна работа.

Ръкавиците трябва да са устойчиви на вятър и влага, но и да позволяват “дишане” за да се избегне продължително запотяване на ръцете. Скиорските и други зимни ръкавици обикновено са прекалено топли, препоръчително е да се използват зимни ръкавици за колоездене.

Обувки
Ако не разполагате със зимни шпайкове, гамашите са едно добро допълнение. Не обувайте прекалено дебели чорапи ако размера на обувката не го позволява. Това ще намали кръвообращението и може да причини по-бързо изстиване на краката.