V-brake или дискови спирачки?

Все повече технологични новости навлизат в света на велосипедите. Доколкото дисковата спирачка е новост, тя несъмнено е едно от най-успешните въведения в конструкцията на планинския велосипед. Избора на спирачка при по-агресивните планински стилове определено е предрешен в полза на дисковете; при Cross-Country обаче нещата не стоят толкова еднозначно. И тъй като това е много популярна дисциплина, тук сме посветили страница на силните и слаби страни на различните спирачки.

V-образни спирачки
Добрите стари и изпитани челюстни спирачки все още намират широко приложение при планинските велосипеди предимно заради ниската цена, лесна поддръжка, и добри спирачни качества в сухи условия. Факт е че една добре настроена такава спирачка спира по-добре от дискови спирачки от нисък клас, което ги прави предпочитан избор за всички които излизат за покарат само в хубаво време. Но дори и при мокро време V-образните спирачки няма да ви изоставят напълно, макар и с цената на ускорено износване и не особено приятен звук при спиране.

Силни страни: Ниска цена, просто устройство и лесна поддръжка, ниска маса
Слаби страни: Влошаване на спирачните качества при мокро време

Дискови спирачкиДискови Спирачки
Дисковата спирачка е отговора за всички търсещи безкомпромисна спирачна сила и надеждност във всякакви условия. Разбира се трябва да направим уговорката че евтините модели трудно отговарят на тези очаквания.

Основното предимство на дисковите спирачки е не толкова че са далеч от калта, колкото че са структурно по-усъвършенствани от V-образните спирачки. Стоманеният ротор може да понася натоварване непосилно за алуминиевите шини, което дава несравнимо по-голям спирачен потенциал. Това идва на определена цена: дисковите спирачки са по-тежки и по-скъпи.

Силни страни: Надеждно спиране при всякакво време
Слаби страни: Висока цена, сравнително висока маса

Изборът между тези две спирачки е най-вече въпрос на необходимост. Ако карате само в сухо време и без продължителни спускания, V-образните спирачки ще ви свършат чудесна работа. Ако карате във всякакво време и в реални планински условия, определено трябва да се замислите за дискове.

Актуални предложения: