Платформени педали или автомати?

педалиИзборът на педали за велосипеда е особено важен за удобството при педалиране. Платформените педали са най-разпространени, и вероятно ще продължат да бъдат най-популярния избор, особено сред тези които карат колело предимно в града. В същото време автоматите отдавна вече не са привилегия на професионалистите и все повече любители велосипедисти откриват техните предимства.

Доколко си струва прехода към педали с автомати?
Ако карате по-сериозно шосеен велосипед или крос-кънтри със сигурност ви се е случвало кракът ви да се отмести от педала точно когато не трябва, или да нямате достатъчно натиск за да изкачите някое по-стръмно възвишение. Това е така защото кракът няма друга твърда връзка с педала освен натиска който упражнявате върху платформата, което ограничава силата на педалиране до вашето тегло.

При автоматите кракът се „заключва” към педала като по този начин е невъзможно да се изплъзне, също така вече има възможност за едно по-ефективно педалиране: не само натиск но и издърпване на педала след достигане на долна точка, което води до значително повишаване на ефективността и динамиката, особено при катерене и спринтиране. Автоматите също помагат за постигане на оптимален каданс на педалиране.

Обикновено любителят-колоездач изпитва страх от перспективата да е „твърдо” свързан с велосипеда и неприятните последици от това при евентуално падане. На практика обаче педалите с автомати са по-безопасни дори от ски-автоматите, най-малкото защото могат да се отключват само с леко движение на встрани на ходилото. Разбира се в началото е нужно време за свикване, както и правилни настройки – желателно направени от специалист.

Важно е да се отбележи че има различни видове автомати – на практика всеки производител си изработва свой стандарт, като има две основни категории: шосейни и планински. Планинските са разработени с цел обувките да са удобни също и за ходене, докато шосейните са предназначени единствено за колоездене. Има също и хибридни (комбинирани) педали които магат да се използват както с обикновени обувки, така и със планински шпайкове.

ШпайковеОбувки за колоездене (шпайкове)
Педалите с автомати изискват специални обувки с монтирани „парчета” за заключване. Това ги прави по-скъп вариант, но обувките също са важна част от комфорта при каране на колело. Подметката е твърда, което води до по-малко умора в ходилата. Някои модели обувки могат да се използват и без парчета, така че дори и да предпочетете платформените педали, чифт специални обувки винаги са добра инвестиция.

Платформен педалПлатформен педал
Подходящ за градско каране и дисциплини с преобладаващо спускане.

Шосейни автоматиШосеен автомат
Изключително лек и стабилен. Най-добрия избор за шосейно колоездене. Шпайковете за шосе не са подходящи за ходене.

Планински автоматиПланински автомат
Двустранен заключващ механизъм за по-голямо удобство.
Планинските шпайкове са удобни за ходене.

Хибриден педалХибриден педал
Съчетава предимствата на автоматите и платформените педали.

Актуални предложения: Автоматични педали Платформени педали Шпайкове