Вода или изотонични напитки?

Вода или изотонични напитки?Приемането на течности по време на физическо натоварване е от изключително значение както за професионалистите, така и за тези които спортуват само в свободното време. Водата съставлява около 60% от общото телесно тегло, а в мускулите на тялото се съдържат повече от 50% вода. Тя е изключително важна за транспорта на хранителни вещества към клетките и регулиране на топлинните, химични и електрични реакции.

При активно спортуване количеството на отделената вода може да достигне 2-3л/час, в зависимост от натоварването, температурата и влажността на околната среда. По време на колоездене 30% от енергията се освобождава във вид на мускулно движение и 70% под формата на топлина. За добра терморегулация е необходимо редовно приемане на течности. Не чакайте да изпитате жажда! Ако това стане значе сте 1-2% дехидратирани. Дори само толкова е достатъчно да намали ефективността на организма с цели 20%!

Ако карате в рамките на 45-60 мин.или по-продължително, но с ниска интензивност, приемането на чиста вода е най-добрия вариант. При по-интензивно каране потоотделянето се увеличава, а по този начин се губи не само вода но и някой електролити и минерални вещества от които най-вече натрий, калий и магнезий. Добре е тези елементи да се компенсират с изотонични напитки . За щастие такива се предлагат на българския пазар и не е проблем да си набавите. Предимството им е, че се задържат по-дълго време в стомаха и съдържащите се натрий и въглехидрати осигуряват енергия и по-добър тонус, ускорява се преминаване на вода и минерални вещества към тъканите и се ограничава прекалено бързото изразходване на гликогеновите депа в мускулите и черния дроб.

Кога и какво да пием – ето няколко полезни съвета: 2 часа преди каране – 500 мл вода (2 чаени чаши).

  • 10-20 мин. преди каране – 125 мл вода.
  • По време на каране пийте по малко, но често: на всеки 15 мин. 150мл или едно бидонче 600мл/час.
  • Не пийте прекалено студено – идеалния вариант е течностите да са малко по-хладни от температурата на въздуха, но не по-студени от 10 градуса.

И още нещо, при по-дълги преходи пълнете бидончето си при всяка възможност – така ще избегнете риска да останете без вода в момент когато най-много имате нужда! През студените зимни дни пием съвсем малко течности карайки колело. Ето защо можем да приемаме течна храна. Това е много ефикасно, защото по този начин едновременно и хидратираме и захранваме организма. Много лесно се приготвя енергиен шейк в кана-миксер. Нужни са само малко вода, овесени ядки, мед и един банан. Подходящ ще бъде бидон с по-широк отвор. Освен него е добре да носите още един само с вода. Приятно каране!

Актуални предложения: Бидончета и кошници