Хранене по време на колоездене

Хранене по време на колоезденеКолоезденето е един от спортовете, където добре подбраното меню е важен фактор за да се обезпечат високите нужди на организма от енергия, както по време на самото каране, така и през целия период на възстановяване. За да се осигури на организма тази енергия е необходимо пълноценно хранене. Това означава да извлечем наи-доброто от „машината” човешки организъм, като го снабдяваме с най-добрата храна. Именно заради това аспекта хранене е също толкова важен, както и самата тренировка.

За да сме в добра кондиция трябва да се обръща голямо внимание на различните видове храни, които присъстват в обичайното ни меню. Нашата статия се отнася не само за професионалисти, но и за всички които биха искали да се чувстват добре карайки своя велосипед.

Нека преди да отделим внимание на енергийната стойност на храната да разберем как всъщност тя се използва от нашите мускули: С приемането на разнообразна храна доставяме на организма различни хранителни вещества-белтъчини (протеини), мазнини, въглехидрати. Всички те имат огромно значение, но ние ще се спрем по-специфично върху въглехидратите. Продукт на тяхната обмяна е гликогенът, който се складира в мускулните и чернодробни клетки. При окислението на гликогена се освобождава необходимата ни енергия за всякакъв вид двигателна дейност.

Нормално имаме запас от 1500 калории под формата на въглехидрати, складирани като гликоген и над 100 000 кал. като мазнини. Тези 1500 кал. са достатъчни за каране на колело не повече от 2 часа. Ако планувате да карате по-продължително време е добре да знаете, че приемането на въглехидрати е наложително, за да избегнете риска от хипогликемия т.е. да останете без гориво! Това е опасно и би отнело на организма доста дълъг период за да се възстанови. Но спокойно, колоезденето е спорт, който ни позволява да се храним докато караме. Ето защо ви съветваме винаги да носите със себе си нещо за хапване.

За тренировки не надвишаващи 120 мин. се нуждаете от бързи въглехидрати, които е добре да приемате през първата половина от тренировката. Ще ги намерите в сушените плодове /стафиди, смокини/, локумени вафли, или от геловете с малтодекстрин, но запомнете:

Не яжте шоколад – съдържанието на мазнини е над 30%, а това ще натовари черния ви дроб излишно!

За преходи надвишаващи 2 часа и по-дълги, от изключително значение е да осигурим на организма както въглехидрати, така и белтъчини бедни на мазнини. Добър вариант са мини-сандвичите от бял хляб и шунка, сладкиши и кексове, както и протеиновите барове. Можете да ги приготвите под формата на по-малки хапки и да ги поставите в страничните джобове на колоездачната си фланелка. По този начин ще имате добър контрол върху велосипеда докато закусвате.
Стана ясно, че трябва да се храним по време на каране, но идва и един друг въпрос – кога и колко?
Ако сте планували преход над 2 часа не чакайте да усетите глад, а се хранете превантивно. Започнете след първите 30-40 минути, като разпределите храната си така, че на всеки 20 мин. да зареждате организма си енергия. Трябва да поемате толкова храна, че да се постигне баланс между засищане и прегладняване. Тук също можем да отбележим,че последното хранене е добре да бъде 45-50 мин. преди края на тренировката.