Дължина на курбелите – формула за изчисляване

Дължина на курбелитеПравилната дължина на курбелите е от особено значение за максимална ефективност при педалиране и за избягване на пренатоварването в колената и произтичащите от това здравословни проблеми.
Формулата за изчисляване на дължината на курбела е следната: Дължината на крака в милиметри (измерена от пода да слабините) умножена по 0.216 ще ви даде оптималната дължина за вас.

L = 0.216H

Ако дължината на крака ви е около 785 – 810 mm сте късметлии, защото попадате при най-масово използваните дължини от 170 и 175mm. Други стандартни дължини са 165, 167.5, 172.5, 175, 177.5, 180mm. Тези дължини обикновено са дъстъпни само при високите класове компоненти. Средният и нисък клас се предлагат с дължини 170/175mm. Ако попадате между две стандартни дължини, винаги е по-безопасно да изберете по-късата!

Важно е да се отбележи че гореспоменатата формула не е абсолютно меродавна и подлежи на корекции според индивидуалните особености на педалиране и стила на каране. Ако карате с по-висок каданс т.е. с повече но по-леки обороти, и ако силата ви е в спринта, тогава ще ви дойдат добре малко по-къси курбели. Ако карате с нисък каданс и повече натиск, можете да пробвате по-дълги, но не прекалявайте с дължината! Прекалено дългите курбели натоварват колената и могат да доведат до усложнения.

Стила на каране също е особено важен. За дисциплини като спускане, фрирайд и Trial по-удачни са късите курбели, тъй като осигуряват по-голям просвет. Принципно, за стиловете в които педалирането не е особено важно, късите курбели са по-добрия избор. За XC и шосе препоръчваме да използвате точната дължина.

Настройки
При промяна на дължината на курбелите височината на седалката също трябва да се коригира. Например ако преминавате от 170mm към 175mm трябва да свалите седалката с 5mm – това ще запази разстоянието между седалката и долната мъртва точка. Може също да се наложи и корекция на височината при кормилото. Както виждате настройките на всички компоненти от геометрията на велосипеда са много зависими.

Калкулатор за изчисляване на размер на рамка, дължина на курбели и височина на седалката.

Актуални предложения: Курбели