Поддръжка на веригата

Поддръжка на веригатаПочистване и смазване на веригата
Веригата е компонента който изисква най-често почистване и смазване, и най-често поддръжката преди каране се свежда само до това.

Почистване: Най-лесния начин е да прекарате веригата през солиден парцал, при което се постига сравнително добро почистване в полеви условия. Това обаче не почиства триещите повърхности в прешлените на веригата и има по-скоро козметичен ефект. За добро почистване трябва да се използва почистващ спрей, бензин, газ или разредители, но в никакъв случай нещо киселинно, като преобразувател на ръжда. Ако веригата е ръждясала, просто трябва да се смени с нова.

Добре е веригата да се свали и изцяло да се потопи в почистващата течност. За целта ще ви е нужна машинка за верига или звено за бърз монтаж. След 5-10 минути разклатете леко течността докато веригата стане видимо чиста. Най-добре е да използвате пластмасова бутилка със широко гърло – така ще можете да използвате течността многократно. След изсъхване веригата е готова за монтаж и смазване.

Смазване: Желателно е да се използват специални смазки. Видът на смазката зависи конкретно от условията в които се кара – има смазки устойчиви на влага или прах, както и универсални, за всякакви условия. На българския пазар се предлагат качествени продукти на Squirt Lube и Finish Line. Тефлоновите греси също са добър избор (особено тези които първоначално са в течно състояние и проникват в прешлените на веригата).

Използването на машинно масло е допустимо, но не е най-доброто решение тъй като е прекалено фино за верига и не издържа достатъчно дълго. Същото важи и за популярния спрей WD-40. Като цяло обаче веригата е сравнително непретенциозна е може да бъде смазана с различни лубриканти, според личните потребности и предпочитания.

Общи съвети: При кал, сняг, киша, или комбинация от трите, дори и най устойчивите лубриканти не издържат дълго. Пълното изсъхване на веригата в такива условия води до неприятно блокиране на прешлените, което на практика прави невъзможно използването на малките венци. Затова ако карате в такива условия е добре да имате под ръка флакон със смазка. След каране в мокри условия задължително почистете веригата – дори да не ви е до това. Корозията скъсява живота на веригата и намалява здравината и, което може да се окаже фатално.

Кога да подменим веригата?
При нормални условия живота на веригата е около 4000 км, като нередовната поддръжка и каране в лоши условия скъсяват пробега значително. Използването на амортизирана верига ускорява износването на венците. Това износване обикновено не се усеща докато не стане прекалено късно и цялата ходова част е вече пределно захабена, което означава подмяна на задни венци (касета), верига и курбели (предни венци). Навременната смяна на веригата може да удължи живота на венците два до три пъти, което значително намалява разходите по поддръжка на велосипеда.

Актуални предложения: Вериги | Машинки за веригаМасла и почистващи препарати 

Въпроси и отговори
Здравейте,
Прочетох вашата статия Поддръжка на веригата във сайта www.niko-bikes.com.
Имам някой неща, които не мога да си ги обясня…
Старата верига си издълбава специфични гнезда във венците и новата ще и трябва време да си улегне, т.е. новата ще има първоначално износване, но според статията то ще по малко от износването което може да причини старата верига, така ли е?

Втория ми въпрос към вас е как може да се разбере една верига дали е за смяна, визуално аз мога ли да предценя или трябва да се обърна към някой вело сервиз във София.

Въпросите ми са продиктувани от това, че си взех шосеен бегач на старо и нямам идея как е веригата.

Здравейте,
Има специален инструмент за измерване на износването на веригата. Може да се използват и други методи, например измерване с линийка.

Принципно, когато износването причини удължаване на веригата с 0,75%, веригата трябва да се смени. При такова минимално износване касетата и плочите вероятно няма да се наложи да се сменят, но това зависи от конкретния модел. По-високите класове касети и плочи се правят от по-качествени материали и могат да издържат много повече от ниските класове. Това важи до известна степен и за веригите.

Ако касетата и плочите нямат видимо значително износване, можеш първо да пробваш дали новата верига ще върви добре със старите венци. Тествай всички скорости под максимално напрежение (например на стръмно изкачване или със спирачки) — ако веригата прескача, значи касетата или плочата (или и двете) са за смяна.

Идеята в статията е че ако се сменя редовно веригата преди да е преминала критичната степен износване (0.75% или около 4000км), касетата и плочите могат да издържат доста по-дълго, защото ще се износват правилно. Износената (удължена) верига износва зъбите в горния край, което кара новите вериги да прескачат.
Съветвам те просто да отидеш в сервиз където имат специалния инструмент и могат да измерят износването.