Варна – Емона – Варна (165км)

Варна - Емона - Варна (165км)Определено едно епично каране което си струва! Ако се чувствате във форма и този път искате да се пробвате на сериозна дистанция, това е една чудесна възможност. Маршрутът е подходящ за лятото, не е препоръчително да се кара през студените месеци защото денят е прекалено кратък.

Тръгнете рано сутринта и не губете много време в приготовления. Движите се изцяло в цивилизацията така че няма нужда да взимате много храна. След Аспаруховия мост продължете по магистралата А2 и не спирайте за почивки преди Старо Оряхово – пътят е дълъг и няма време за разтакаване ако искате да прекарате поне малко време на Емона или Иракли.

Маршрутът е много динамичен: Въпреки че изглежда доста равно на картата, шосето минава през планинска верига и има значителна денивелация. Първото сериозно изкачване е след Старо Оряхово, следва спускане към разклона за Юнец, след което отново изкачване до Горица. В Бяла или Обзор можете да направите поредната почивка, след което поемате към Иракли – разклонението се намира на спускане така че внимавайте да не го изпуснете.

Тук е мястото да решите дали имате сили за още едно изкачване. До Иракли вече би трябвало да има нов път, но нагоре към Емона е доста разбито. Усилието обаче определено си заслужава.

Най-после пристигате в Емона, гледката е завладяваща. В далечината има морски фар, на запад планини, м-тел нямат обхват – идилично съчетание на планина и море…

За да стигнете до селото трябва да завиете по пътя в дясно от радарната станция. Не бързайте да ядете последния сандвич, има чудесен семеен хотел-ресторант. Кухнята е добра, цените са ниски, а ако оправите изкривения дерейльор на семейния Крос получавате безплатни бири.

Вече на пълен стомах можете да се замислите за малко крос-кънтри по околните пътеки. Мястото е особено богато на коварни и почти незабележими трънчета, така че не е желателно да се отклонявате от вече утъпканите черни пътища. Не се увличайте защото ви чака още толкова път наобратно.

При такива дълги маршрути особено важно е храненето така че помислете предварително какво ще похапвате  по пътя.

Можете да пробвате и вариант с преспиване, в такъв случай е добре да резервирате стаи придварително на 0556/37093.

Снимки