Емона – Козичино – Емона (80км XC)

Емона и дюлинския балкан са най-близките до Варна места, където може да се кара в реални планински условия. Крос-кънтри маршрутите около Варна не са много, така че ако търсите приличен еднодневен маршрут, този тук няма да ви остави разочаровани.

За да стигнете до Емона ще трябва да минете по изровения път след Иракли — при внимателно каране може да се справите и с обикновен автомобил с приличен просвет, но ако ви притеснява екстемния терен, можете да оставите колите в Иракли или на Елените, и да започнете карането оттам. Имайте предвид че извън туристическия сезон това са доста пусти места и оставянето на втомобил без надзор крие разбираеми рискове.

Заредете се добре с храна и вода. По пътя вода има само на едно място, при излизане на главния път Варна – Бургас. В Козичино има магазинче за хранителни стоки, заредено с минерална вода, кисело мляко и бургаско.

Тръгвате от семейния хотел Емона, надолу по черен път. След 50 метра вече сте извън селото. Пътят е приятен, леко каменист, утъпкан и на места дори изровен от джипове с туристи от Слънчев Бряг, дошли на тъй-нареченото сафари. Спускате до коритото на суха река почти до морското ровнище, където хващате втората отбивка вдясно(първата води до някакво ранчо в бракониерски стил). Следва изкачване и спускане към Елените, където за кратко стъпвате на асфалт. Следва най-сериозното изкачване. Внимавайте за заложени капани – има полу-заровени дъски с пирони.

На картата в gogle maps са отбелязани някои места, на които можете лесно да сбъркате пътя. На връщане можете да съкратите маршрута по билото, което е част от легендарния маршрут Ком – Емине.

Емона - Козичино - Емона (80км XC)

Карта в Google maps

Снимки от маршрута

Важно: Това е тежък маршрут за хора с добра тренираност и техника. Не тръгвайте по него, ако не сте достатъчно добре подготвени и екипирани.

Препоръчителна екипировка: