Варна – Орешак – Варна (30км)

Маршрутът е кратък но с добра динамика, подходящ за тези които нямат много време за каране и търсят по-сериозно натоварване на къси разстояния.

Добре е да покарате 3-4 километра из града за разгряване преди изкачването към Каменар (1). Изкачването е около 4 км със сравнително голяма денивелация така че не е добра идея да започнете карането направо оттам. След като се изкачите, пропуснете отбивката за Каменар и продължете по следващото разклонение надясно (2). При следващото кръстовище завийте отново надясно – пред вас е кратко спускане следвано от привидно голямо изкачване, което както ще се убедите сами е оптична илюзия (3).

Завивате наляво, започва едно добро спускане по обрасъл с храсти път. Спускането там е чудесно преживяване но пътят е доста коварен, особено за тези които минават за първи път. Видимостта е ограничена, а някои завои са по-остри от очакваното. Стигате до чешма (4), има отклонение в ляво, не си губете времето да го проучавате. Започва изкачване към Орешак, след селото се движите по равно плато чак до телевизионната кула (5) – тук е мястото за малко Крос-кънтри за тези които имат желание. Ето и малко зимни снимки от маршрута.

P.S. А за тези които имат още по-голямо желание, маршрута може да бъде продължен до Осеново, откъдето можете да се изкачите да гората над Златни Пясъци – там има пътечки които заслужават внимание.

Варна - Орешак - Варна (30км)