FIT Калкулатор

Как работи калкулаторът и доколко може да му се вярва 🙂

  1. Размер на шосейна рамка – изчислява се по класическата формула 0.67H. На практика обаче, за по-високите ездачи често удачният размер е малко по-голям. Затова калкулаторът дава като опция и втори размер +2см (когато H>800mm).
  2. Размер на MTB рамка – размер на шосейната рамка минус 8см. Няма правило да са точно 8см (а не 10 премерно), но след множество тестове се оказа добър компромис. Ако попадате между два размера с разлика 0.5 инча, калкулаторът ще предложи и двата.
  3. Дължина на курбела – изчислява се по формулата L = 0.216H, но избора се свежда до размерите, които са реално достъпни на пазара: 165 – 170 – 172.5 – 175 – 177.5 – 180 милиметра. Размерът зависи също от индивидуалния стил на педалиране,  така че стойностите тук са по-скоро ориентировъчни.
  4. Височина на седалката – по формулата 0.883H. Също ориентировъчна цифра, тъй като височината на седалката зависи от дължината на курбелите, вида на педалите и обувките, както и индивидуалният стил на педалиране. В много случаи обаче това се оказва точно попадение.
  5. Размерът за планински велосипед е оптимален за 26-цолови модели. Ако сте се насочили към 27,5 или 29-цолови, в повечето случаи е удачно да изберете рамка по-малка с един размер от изчисленото.

Ако ви се чете още: