Варна – Солник – Аврен – Варна (130км)


Веломаршрут 828342 – powered by Bikemap 


Вижте маршрута в bikemap.net

Денивелация: 1250м

Опорни точки:Варна-Приселци-Старо Оряхово-Рудник-Солник-Долен Чифлик-Горен Чифлик-Дъбравино-Синдел-Аврен-Здравец-Варна.

Настилка: Асфалтът е в добро състояние и е изключително подходящ за шосеен велосипед (с изключение на отсечката от Панчовата Мелница до горското стопанство при разколна за Дюлино / Солник. )

Чешми: горското стопанство преди Солник, в края на изкачването към Аврен, с.Здравец.

Маршрутът предлага много приятни километри и продължителни изкачвания, далеч от натоварените пътища край Варна. Това го прави предпочитан за колездачите на КК”Алекси Николов” (най-вече в подготвителния период).

Придвижването се извършва по пътя Варна-Бургас. След изкачването при магистралата на излизане от Варна, лесно се поддържа по-висока скорост в първите 30км в спускането до с. Старо Оряхово. Следва първото по-сериозно изкачване за деня с дължина 4км до с. Рудник.

Местността където главния път за Бургас Е87 се разделя с този през Дюлинския проход е известна още като „Панчовата Мелница”. От там поемаме надясно по полегато 7.5км изкачване към разклона за с. Дюлино и с. Солник, където има възможност за зареждане на бидоните със свежа вода в двора на намиращото се там горско стопанство.

Продължаваме направо към с. Солник, като разклона за с. Дюлино остава вляво. Настилката към Солник е тази в най-лошо състояние от целия мрашрут, така че внимавайте с дупките особено ако сте със шосеен велосипед :-).

Спускане към Долни Чифлик: прав и скучен път в продължение на 10км.

В Долни Чифлик има хранителни магазини, където могат да се попълнят запасите от бързи въглехидрати.

Следват 22 равнинни километра по нов асфалт , които ни отвеждат в „забележителното” село-гара Синдел.От там започва 8км изкачване към Аврен, което ни отвежда на Авренското плато-най-високата точка от маршрута ( 307 м.н.в ). Прибирането към Варна преминава през с. Здравец, където също има възможност за зареждане с вода от чешмата в центъра на селото.

Ако 130км са ви твърде много, можете да пропуснете изкачванията към Рудник и Солник, като още от Старо Оряхово поемете надясно към Долни Чифлик. Дължината на съкратения маршрут е 100км. Приятно каране 🙂

Подобен маршрут: Варна – Дюлино – Слънчев Бряг – Варна (200км)