Избор на планински велосипед от начален клас

Решили сте, че е време да си купите велосипед, с който да покарате на воля в планината. Изборът на пазара обаче предлага доста клопки за неопитните. Затова тук накратко ще се опитаме да посочим основните неща, които правят едно колело годно за планината.

Рамка

Нека започнем с това, че в началния клас просто трябва да забравите за задно окачване. Принципно задното окачване не означава непременно по-висок клас, но цените там започват от нива, които прохождащите в спорта по-трудно могат да възприемат. Така или иначе първо е добре да развиете техниката си с велосипед с твърда рамка, преди да преминете към мека рамка (ако това изобщо се случи). Някои дори считат за абсолютно неправилно да се започне с велосипед с пълно окачване (full suspension).

Рамката е в основата на всеки велосипед и е определяща за класа и предназначението на машината. Геометрията на планинския велосипед обаче има тънкости, които често се пренебрегват при масовите колелета, представяни за планински. Не се изкушавайте от разчупени форми и нестандартни решения – класическата трапецовидна рамка е най-доброто в този клас.

В този клас търсете задължително алуминиева рамка с (1) уши за дискови спирачки и (2) сменяемо ухо за дерейльор.

Наличието на гореспоменатите атрибути не е гаранция за качество, но липсата им е признак, че рамката вероятно е от твърде нисък клас за планината. Важно е също размерът на рамката да е подходящ – ето един калкулатор.

Вилка

Един от най-важните (и често най-сложни) компоненти в планинския велосипед е вилката. В началният клас не можете да разчитате на вилка с кой-знае-какви качества, но е желателно да има масло за омекотяване на връщането (rebound). Това е система, която не позволява на вилката да “рита” след сгъване. В днешно време дори вилките от начален клас имат подобна система – макар и в по-просто изпълнение. Уверете се че вилката идва от производител с утвърдено име, като в този клас  SR Suntour е добър избор. Много от утвърдените производители като Rock Shox също имат модели в ниския ценови клас. При всички случаи no-name вилка е еднопосочен билет за неприятности.

Задна главина

Задната главина е един от най-натоварените компоненти, затова трябва да внимавате с какъв тип задна главина е екипиран избрания от вас велосипед. Има основно два вида задни главини: обикновени, подходящи за градски и детски велосипеди, и Касетни – подходящи за планиски, шосейни и по-висок клас градски.

Илюстрация от Keithonearth

Обикновените главини не могат да понесат сериозно натоварване – затова планиският велосипед задължително трябва да има касетна задна главина.

Не е лесно за неопитното око да различи вида на главините, когато са монтирани. Затова ето едно емпирично правило: Касетните главини имат 8 или повече скорости. Обикновените имат максимум 7. Ако велосипедът има поне 8 скорости отзад, тогава бъдете сигурни, че главината е касетна.

Има и касетни главини за 7 скорости, но те са вече морално остарели и е практически невъзможно да ги видите на ново колело.

Други важни компоненти

Средното движение също работи под голямо натоварване, затова се убедете че велосипедът е с касетно средно движение с капсуловани лагери. Ако задната главина е касетна, много малко вероятно е средното движение да не е. Има различни стандарти за касетни средни движения, като в началния клас вероятно ще попаднете на нещо подобно:

Възможно е също да срещнете по-съвременния стандарт с изнесени лагери – което е още по-добър вариант:

Или иначе казано, бягайте надалеч от колелета с такова средно движение:

bottomb-cupcone

 

 

Каплите трябва да са двустенни (това е силно препоръчително и при градските велосипеди). Ще ги познаете по U-образния профил:


Спирачки

Не настоявайте велосипед от този клас да има дискови спирачки. Често евтините дискови спирачки имат по-лоши качества от класическите v-brake. Ето по-подробна статия по въпроса. V-brake задължително трябва да са с алуминиеви рамена, силно желателно от читав производител като Shimano или Avid.

И най-важното: откъде да купим

Намерете веломагазин, в който хората са компетентни, карат колело и са склонни да ви отделят време и внимание. Тук съвсем очаквано можем да бъдем обвинени в пристрастност, но фактите сочат че колелетата по масовите магазини са сглобявани със съвсем различен приоритет: да бъдат евтини и по възможност да имитират висок клас планински колела – например с некачествени дискови спирачки, задно окачване, което просто не работи и тн. Освен това, често продавач-консултантите в тези магазини не разбират повече от самите купувачи, а колелетата са сглобени набързо и често неправилно (при нас често идват такива).

Актуални предложения:

Планински велосипеди от начален клас

Прочетете повече: